Suomeksi På svenska In English

Kannanotto huhuihin. 10.08.2010
 
Alpakkakasvattajat ry:n tietoon on tullut sen jäsenistöä vastaan suunnattu järjestelmällinen mustamaalaaminen muutamien alalla toimivien henkilöiden toimesta. Yhdistykselle tulleiden tietojen mukaan kysymyksessä on useiden tilojen toimintaan kohdistuvaa perusteetonta panettelua, joka pohjautuu vääriin ja puutteellisiin toisen käden tietoihin.
Ko. henkilöt ovat useissa eri yhteyksissä antaneet virheellistä tietoa ja vihjailleet esimerkiksi eläinten ostoa harkitseville Alpakkakasvattajat ry:n jäsenten eläinten terveydessä olevan ongelmia. Tällainen toiminta syö uskottavuutta kaikilta alan toimijoilta ja on erittäin valitettavaa.

Yhdistyksen jäsenet ovat sitoutuneet pitkäjänteiseen ja avoimeen yhteistyöhön niin paikallisten eläinlääkäreiden kuin muidenkin viranomaisten kuten EVIRA:n ja MMM:n kanssa. Kaikki tuontieläimet on tuotu maahan rekisteröityjen maahantuojien toimesta noudattaen sekä Maa- ja metsätalousministeriön Elintarvike- ja terveysosaston että Kala- ja riistaosaston maahantuontiluvissa annettuja ehtoja terveystutkimuksineen. Näiden perustutkimusten lisäksi eläimet on Suomessa tutkittu vapaaehtoisesti erilaisten sairauksien kuten nautojen virusripulitaudin BVD:n ja salmonellan varalta, eikä tutkituista alpakoista ole toistaiseksi löytynyt yhtään näihin tauteihin sairastunutta tai niitä levittävää eläintä.
Samoin usealla tilalla teetetään säännöllisesti laboratoriotutkimuksia sisäloisten tutkimiseksi.

Alpakkakasvattajat ry:n jäsenet ovat tehneet erittäin arvokasta työtä hankkimalla eri sukuisia eläimiä useista eri maista ja näin edistäneet lajin geneettistä monimuotoisuutta Suomessa, jossa alpakkapopulaatio on vielä pieni.

Jäsenkasvattajamme esittävät mielellään eläinten ostoa harkitseville asiakkailleen heidän pyytämänsä terveys- ja rekisteröintitiedot. Jos olet kiinnostunut hankkimaan alpakan Alpakkakasvattajat ry:n jäseneltä, kysy rohkeasti myös eläinten terveydentilasta. Kasvattajat vastaavat mielellään suoraan kysymyksiisi ja voivat todentaa antamansa tiedot tarvittavin dokumentein.